De naturashond, onderzoek niet nodig…
Dier & Recht beweert met veel stelligheid in de media dat men met de aanschaf van een naturashond veel beter uit is dan met een rashond. De naturashond is immers een gezonde hond zonder gebreken! Ook de heer Gubbels is die mening toegedaan. Met een kruising haal je minder problemen in huis dan met een rashond, dat is bijna een garantie op een ellende. Dier & Recht geeft toe dat bij “naturashonden” veel minder controle is dan bij rashonden. Heel opmerkelijk en gedurfd stelt Dier & Recht op haar website dat wanneer er met twee naturashonden gefokt wordt, al die testen die wel nodig zijn bij “doorgefokte” rashonden, voor de naturashond niet nodig zijn! Een risicovolle uitspraak en één die zou kunnen leiden tot mede-aansprakelijkheid wanneer een koper van een “naturashond” toch een hond met een gebrek treft.
Pedigreedogs versus crossbreeds
De term ”naturashond” is geen handige term, wie begrijpt meteen wat hiermee wordt bedoeld? In de Engelse taal wordt onderscheid gemaakt tussen “pedigree dogs” en “purebreds” aan de ene kant en “crossbreeds” of “hybrids” aan de andere , duidelijk, je begrijpt direct wat er wordt bedoeld. De termen “designerdogs” en “boutiquedogs” zijn heel goed bedacht en marketingtechnisch een vondst. We hebben het hier over kruisingen maar deze termen geven onbewust zo’n positief gevoel dat deze specifieke kruisingen een goede status krijgen toegedicht. Omdat ze ook nog erg in trek zijn onder de sterren, is er steeds weer een run op bepaalde kruisingen met hele leuke namen zoals de “labradoodle”, de “chibull” en de “Pamapoo”. Steeds weer duiken er nieuwe, schattige kruisingen op die dan tijdelijk high profile
Hoge prijzen en een koopovereenkomst
Inmiddels melden echter steeds meer bezitters van “naturashonden”, kruisingen, zich bij Recht voor de Rashond omdat hun “naturashond” een gebrek of aandoening heeft. Tot op heden is in alle zaken met betrekking tot zieke ”naturashonden” gebleken dat de ouderdieren nergens op zijn onderzocht!
Kijken we naar de “designerdogs”, dan zien we dat deze honden meestal worden verkocht mét een koopovereenkomst en voor bedragen die niet onderdoen voor de gemiddelde rashond, sterker nog, de verkoop van deze kruisingen is zeer lucratief, honden worden verkocht voor bedragen die de prijzen van rashonden vaak overstijgen! Aanvankelijk werden deze kruisingen met gejuich ontvangen, maar inmiddels stapelen de gezondheids- en gedragsproblemen zich op.
Geen koopovereenkomst, nog beter!
Veel “naturashonden” oftewel niet-stamboomhonden worden verkocht zonder koopovereenkomst. Dat is goed nieuws voor de bezitter van een “naturashond” met een gebrek. In een koopovereenkomst regel je de (ver)koop van de hond tussen partijen en kan de garantie worden beperkt. Is de hond gekocht zonder koopovereenkomst, dan is de kans nog groter dat de koper in aanmerking komt voor een schadevergoeding.
Teleurstelling
Recht voor de Rashond ontvangt steeds vaker meldingen van teleurgestelde kopers van kruisingen, waarbij zich ernstige aandoeningen of gebreken voordoen. Zij waren afgegaan op de voorlichting van Dier & Recht om geen rashond maar een “naturashond” te kopen. Gezien de toename van het aantal rechtszaken an sich, verwachten wij dat het aantal rechtszaken dat “naturashonden” betreft ook een vlucht zal nemen.